top of page

Ideeën voor innovatie liggen voor het grijpen, zolang je maar durft te kijken. Dichtbij of veraf, overal liggen interessante zaken voor het grijpen. Die stimuleren je om te innoveren. De truc om goed te zien? Bied jezelf of je werknemers de ruimte en de tijd om de verrekijker boven te halen. Prikkel hen om hun inspiratie te delen met anderen en laat zo nieuwe plannen opborrelen.

​​

Startup

Grenzen Overbruggen

Wat:

Grenzen overbruggen verwijst naar het verbinden van het interne netwerk van een organisatie met externe informatiebronnen. Mensen die deze verbindende rol op zich nemen zijn ‘bruggenbouwers’ en van onschatbare waarde voor een onderneming. Ze zoeken naar nieuwe inzichten, kansen, partnerships die de organisatie vooruit kunnen stuwen.

Kortom, de kernfunctie van een bruggenbouwer is om nieuwe ideeën aan te brengen en zo innovatie te stimuleren.

Dergelijke werknemers hebben behoefte aan ruimte en vrijheid om hun kennis te vergroten en te delen. Een groot netwerk is voor velen onder hen een belangrijke troef.

 

Hoe?

Hoe vind je nu die bruggenbouwers in je organisatie? Er is vast en zeker iemand die graag de laatste nieuwtjes, facts & figures kent en deelt met anderen. Hij of zij is diegene die mails stuurt naar collega’s met interessante weetjes over en voor de organisatie. Leg je oor te luister bij de collega’s: ze hebben het over die ene collega die nuttige informatie heeft en die met plezier doorgaf.  

Bruggenbouwer is geen functietitel, maar je kan dergelijke werknemers vinden in alle sectoren en jobtypes van je organisatie. Bruggenbouwers herken je aan hun open geest en hun extravertie; ze leggen makkelijk contact met anderen en verlegenheid staat niet in hun woordenboek.

 

Hoe zet je bruggenbouwers concreet in?

Waardeer hun open geest en hun talent om elementen van de buitenwereld binnen te brengen in de organisatie. Nodig hen uit om hun inzichten te delen met collega’s. Laat hen toe te netwerken en 10% van hun werktijd te besteden aan lezen of contacten onderhouden. In ruil krijgt de organisatie nieuwe ideeën en informatie van onschatbare waarde.

Gevorderden

15% Regel

Wat:

3M was waarschijnlijk de eerste om de 15%-regel in te voeren. Los van hun dagelijkse taken en functie, werden (en worden) werknemers er gestimuleerd om 15% van hun werktijd te spenderen aan onafhankelijke projecten. Binnen deze 15% kunnen werknemers ideeën uiten die lijnrecht ingaan tegen deze van het management, kunnen ze experimenteren of hun eigen ideeën en overtuigingen uittesten.

Post-it Notes, Scotch Pop-Up Tape en 3M Multilayer Optical Film zijn slechts enkele van de resultaten die voortkomen uit dit gedurfde beleid bij 3M. Google nam het idee over en gaf werknemers 20% eigen tijd  zolang deze tijd maar Google op een of andere manier ten goede komt.

 

Tijdsduur:

de 15%-regel kan altijd en overal ingelast worden

 

Setting:

hiervoor heb je geen afzonderlijke ruimte nodig, de 15% is onderdeel van de werktijd

 

Hoe:

Creëer een formeel akkoord waarbij alle werknemers gedurende 15% van hun tijd kunnen werken aan hun dromen voor de organisatie. Die 15% hoeft echt geen belemmering te vormen: met de koffiepauze en de lunchtijd alleen al zit je al ruimschoots aan de nodige tijdsinvestering.

De ideeën die naar voren komen, komen terecht in de “IdeeënZone”; een soort centrale ruimte waar alle ideeën verzameld en verwerkt worden. 

Voorzie een formeel platform waar werknemers hun ideeën kunnen delen en tonen. En wees niet bang om te falen: zonder falen is er geen poging tot innovatie.

Wat:

Een IdeeënZone is een levensechte ruimte waarbij ideeën, trends, nieuwtjes, inspirerende gedachten en uitdagingen worden getoond en gedeeld. Het is een inspiratiezone voor iedereen in de organisatie en kan meteen ook worden gebruikt als brainstormkamer indien nodig.

 

Wanneer:

Een IdeeënZone kan permanent worden ingericht en is niet gebonden aan een bepaalde tijdsduur.

 

Type locatie:

Gebruik een centraal gelegen kamer waar het personeel makkelijk toegang toe heeft. Vermijd om de IdeeënZone te plaatsen in verloren hoeken waar niemand langskomt. Goede plaatsen om de Zone te maken zijn de kamer naast de keuken of de keuken/cafetaria zelf. Iedereen komt toch wel minstens één keer per dag in de keuken, niet?

Leg er post-its, nietjes, kleefband en andere materialen klaar die werknemers kunnen gebruiken om ideeën, teksten en beelden op de muur aan te brengen.

 

Hoe:

Creëer een lichte, leuke en prikkelende ruimte. Plaats er comfortabele meubelen in die makkelijk te verplaatsen zijn. Indien dat nodig is, dan kan je een Hoofd IdeeënZone (HIZ) aanstellen die een oogje in het zeil houdt op de staat van de Zone. De Zone blijft echter de gedeelde verantwoordelijkheid van alle deelnemers en werknemers.

 

Deel het concept en de doelstelling van deze Zone met alle werknemers. Deel de richtlijnen mee:

  • Alles kan en mag

  • Ideeën worden nooit gewist, maar enkel verplaatst om gecombineerd te worden met andere ideeën

  • Indien dat nodig is, dan kan een team één keer per jaar verouderde ideeën of ideeën die al werden gebruikt, weghalen

Gebruik de kamer als een vergader- en brainstormruimte.

 

Bron:

Heb je inspiratie nodig voor het inrichten? Vraag je werknemers dan om samen een gezellige woonkamer in de IdeeënZone in te richten. Voor je het weet, zijn de eerste ideeën gelanceerd.

​

​

 

Expert

IdeeënZone

Gevorderden
Expert
Startup
bottom of page