top of page

verbinden

Echte innovaties verbinden vaak zaken waar niemand eerder oog voor had. Durf daarom ‘anders denken’. Verlaat de platgetreden paden en zoek net die weg die niemand ooit betrad. Sta open voor ‘rare’ ideeën, leg linken tussen jouw bedrijf, product of dienst en onverwachte invalshoeken. Net uit die denkprocessen komen de beste ideeën bovendrijven. Zet jezelf en je medewerkers aan het denken en stippel routes uit naar onbekende oorden.

​​

Startup

Brainstormsessies

Wat:

Een brainstormsessie helpt je om anders te denken en om op te proppen te komen met nieuwe ideeën die je met klassieke denkmethodes niet gevonden zou hebben.

Bij een brainstormsessie is iedereen gelijk voor de wet en wordt een omgeving gecreëerd waarbij makkelijk ideeën gegenereerd en gedeeld kunnen worden. Iedereen kan en mag deelnemen; zelfs ‘rare’ ideeën zijn welkom en kunnen inspireren tot andere denkpistes.

 

Tijdsduur:

Maximaal 2 uur. Een goede brainstormsessie kan en mag niet te lang duren. De deelnemers moeten namelijk gefocust kunnen blijven.

 

Setting:

Ga op zoek naar een informele setting in een creatieve omgeving, dus met voldoende stimuli en prikkels.

 

Hoe:

Brainstormsessies werken het beste als je een gespecialiseerde moderator in dienst neemt.

Gevorderden

Brainstorm

Wat:

Brainstormmethodes zijn tools om jou en je team ‘anders’ te helpen denken, zodat je met nieuwe ideeën op de proppen komt die je met traditionele denkwijzen niet gevonden zou hebben. Er zijn diverse methodes mogelijk, afhankelijk van de noden en het type moderator.

 

Tijdsduur:

Reken op 1 dag. Voorzie 2 uur voor de eigenlijke brainstormsessie, 2 uur voor de voorbereiding en 2 uur voor het samenballen, verzamelen en verwerken van de ideeën.

 

Setting:

Creëer een informele setting in een creatieve omgeving met voldoende stimuli en prikkels. Gebruik je IdeeënZone als je er een hebt. Heb je die niet of kan je die niet inrichten, ga dan brainstormen buiten de muren van je onderneming, liefst in het groen. Zorg ervoor dat de elektronische toestellen van alle deelnemers uitgezet worden. Zorg voor papier, pennen, markers, flipchart, kleefband en Post-its als ideeëndragers.

 

Hoe:

  • Afhankelijk van de gebruikte techniek kan de brainstorm andere vormen aannemen, maar sommige spelregels zijn van toepassing op elk type brainstorm:

    • Alle deelnemers zijn gelijk voor de wet. Er zijn geen functies; er is enkel een moderator.

    • Geef geen kritiek op ideeën die geuit worden. Sta je niet volledig achter een idee, breek het dan niet af maar maak het beter.

    • Ga voor kwantiteit (= een grote hoeveelheid ideeën). Later kan je dieper ingaan op de kwaliteit van de voorstellen.

    • Bouw verder op goede ideeën.

    • Hoe gekker de ideeën, hoe beter. Er bestaan geen slechte voorstellen bij brainstormen.

  • Kies je moderator verstandig: kies iemand die een groep of team van mensen kan leiden.

  • Creëer een team, bij voorkeur met mensen die elkaar nog niet allemaal kennen. Voeg er outsiders aan toe wanneer dat nodig is.

  • Begin met het probleem of de uitdaging duidelijk en concreet te definiëren.

  • Begin de brainstormsessie met een ‘ijsbreker’ zoals een raadsel of een inspirerende (kort)film die de deelnemers meteen engageert.

 

Bron:

https://www.mindtools.com/brainstm.html

​

Wat:

Een denkmarathon is een informeel evenement om nieuwe concepten (bvb. een nieuw product, service, …) te ontwikkelen. De marathon start met een korte presentatie en een duidelijke uiteenzetting van de uitdaging. Een groep deelnemers met verschillende achtergronden vormen informele groepen gebaseerd op hun persoonlijke interesses en vaardigheden.
Het voordeel van een denkmarathon is dat er in een korte tijd en op een zeer intense manier verschillende ideeën met elkaar in verband worden gebracht. Aan het einde brengen de diverse groepen hun nieuwe ideeën naar voren. Vaak wordt er ook een competitief element aan het evenement toegevoegd en wint het beste team een prijs. De verwachte output van een denkmarathon is een verzameling nieuwe ideeën of het aanleveren van echte innovaties.

 

Tijdsduur:

1 tot meerdere dagen

 

Setting:

Informele setting, flexibele kameropstelling

 

Hoe:

Voorbereiding:

  • Leg een datum voor de marathon vast

  • Duid de projectleiders aan die de groep (4-5 deelnemers) zullen begeleiden

  • Duid de deelnemers aan en stel de groepen samen: een gemengde groep geeft een beter resultaat

  • Definieer duidelijke en haalbare doelstellingen en deel deze mee aan de deelnemers

  • Organiseer de marathon (gaande van uitnodigingen, over locatie en catering tot audiovisuele ondersteuning, …)

 

Op de dag van de denkmarathon zelf:

  • Begin met een korte presentatie om de deelnemers welkom te heten. Verdeel de teams en maak hen enthousiast voor de dag/dagen die komen. Zorg ervoor dat de deelnemers niet te veel druk ervaren!

  • Stel de groepen zo samen dat mensen met gelijkaardige interesses en vaardigheden bij elkaar in een groep zitten

  • Hou een (informele) pauze wanneer dat nodig is

  • Aan het einde presenteren de groepen hun gedachten en ideeën

  • Na de marathon:

  • Hou de deelnemers op de hoogte van de resultaten van denkmarathon.

 

Bron:

https://hackathon.guide/. Opgelet: de bronnen zijn anders te gebruiken afhankelijk van de doelstelling van de denkmarathon

​

 

Expert

Denkmarathon

Gevorderden
Expert
Stap 4 - verbinden
Startup
Stap 4 - verbinden
Stap 4 - verbinden
Stap 4 - verbinden
bottom of page