groeien
In de laatste stap van de Innovator Generator laat je je leiden door je klant. Door die klant beter te observeren, te bevragen of in beeld te brengen stijgen je groeikansen als bedrijf. Ken je die klant wel goed genoeg? Weet je hoe hij of zij zich gedraagt? Hoe hij je product of dienst gebruikt en ervaart?
Misschien liggen er nog klanten in het zicht die je tot nu toe over het hoofd zag. En bieden je bestaande klanten je nog een massa nieuwe ideeën om je producten of diensten te vernieuwen.
​​
Consumentenpanels
Wat:
-
Een consumentenpanel is een testgroep van consumenten die behoren tot je doelgroep en waarvan je aanneemt dat hun koopgedrag representatief is voor je volledige doelmarkt
-
Het doel van een consumentenpanel is om de opinies, kennis, verwachtingen en ervaringen te meten van het panel met jouw merk/dienstverlening/organisatie. Binnen eenzelfde panel kunnen zeer diverse onderzoeksvragen aan bod komen.
-
Door het bestuderen en definiëren van merkvoorkeuren, koopgedrag, attitude en opinies van een consumentenpanel en deze bevindingen uit te vergroten, is het mogelijk om de totale doelmarkt in kaart te brengen. Zo kan een consumentenpanel onder andere gebruikt worden om te zien of een nieuw product ook effectief de testfase overleeft en omarmd zal worden door het brede publiek.
Tijdsduur:
De organisatie van een panel, het uitvoeren en verwerken van de bevindingen duurt 2 tot 3 dagen
Setting:
Informele setting
Persona
Wat:
-
Een persona is een semi-fictieve representatie van je ideale consument, gecreëerd op basis van marktonderzoek en gebaseerd op kennis van je bestaande consumenten. Wanneer je een persona creëert, dan hou je rekening met de demografische gegevens, gedragspatronen, beweegredenen en doelen van je doelgroep. Hoe meer details je kan aanleveren, hoe realistischer je persona zal zijn.
-
Klantenpersona leveren bijzonder veel inzichten op voor je onderneming. Een gedetailleerde persona helpt je onder andere je productontwikkeling, timing en organisatiecultuur te bepalen.
-
Het gevolg is dat je op basis van je nieuwe inzichten, je klanten beter begrijpt en dus ook beter op hun noden en wensen kan inspelen. Je kan bijgevolg ook gerichter op zoek gaan naar de meest waardevolle klant, lead of bezoeker van je organisatie.
Tijdsduur:
Reken op een halve dag voor het zoeken en creëren van een persona; een hele dag als je meerdere persona in kaart wil brengen.
Setting:
Informele setting; dit kan je alleen doen of in groep
Hoe:
Aan de hand van een workshop waarbij je getoond wordt hoe je één of meerdere persona onderscheidt en in kaart brengt.
​
Wat:
De tool Gebruikersobservatie laat de observator toe om te analyseren hoe klanten en gebruikers zich gedragen en reageren wanneer ze daadwerkelijk een product of dienst gebruiken. De observator volgt de gebruiker haast letterlijk op de voet en staat naast hem/haar wanneer hij/zij dagdagelijkse taken of een eerder specifieke taak uitvoert.
Het grote voordeel van een dergelijke observatie is dat je kan zien hoe je product of service gebruikt wordt (of net niet), hoe mensen beslissingen nemen en welke elementen hun (koop)gedrag beïnvloeden. Met andere woorden: een gebruikersobservatie grijpt en analyseert net die kennis die anders verloren zou zijn of onopgemerkt voorbij zou gaan.
Tijdsduur:
Reken op twee dagen, waarvan één dag voor de voorbereiding en planning en een tweede dag voor de eigenlijke observatie en de verwerking van de gegevens.
Setting:
In de natuurlijke habitat van de gebruiker: thuis, in de winkel tijdens het shoppen, …
Hoe:
Voorbereiding:
-
Definieer duidelijk wat je te weten wilt komen. Leg je doelstellingen en je verwachte output vast.
-
Leg de tijd en de plaatsen vast en contacteer de gebruikers die je zal volgen voor je observatie. Hou hierbij ook zeker rekening met privacybepalingen en zorg dat je bij de te volgen gebruikers op volledige medewerking kan rekenen.
-
Kies de juiste opname- of registratietechniek. Afhankelijk van de diepte van je observatie kan het zelfs zijn dat je de gegevens niet hoeft op te nemen. Is dat wel het geval, zorg dan voor een volledige goedkeuring van de gebruiker die je volgt en wiens gegevens je opneemt.
Observatie
-
Leg duidelijk de doelstelling van de observatie uit aan de personen die je zal observeren. Vertel duidelijk wat je precies zal doen en hoelang dat duurt.
-
Doe eerst een soort testobservatie om te zien of je wel de informatie verkrijgt die je wil verkrijgen.
-
Probeer jezelf onzichtbaar te maken tijdens de observatie. Moei je niet met de handelingen van de gebruiker en zorg dat jijzelf en je opnamemateriaal niet in de weg gaan zitten tijdens de observatie.
-
Noteer acties of gebeurtenissen die je niet begrijpt. Verduidelijk ze later samen met de gebruiker. Sommige vragen zullen echter wel op het moment zelf gesteld moeten worden omdat de gebruiker soms handelingen onbewust uitvoert en zich nadien niet meer kan herinneren waarom hij/zij iets zus of zo deed.
-
Schakel je persoonlijke filter in: oordeel niet, maar neem een open houding aan. Alleen op die manier kan je leren van de observatie. Vergeet niet dat je in de eerste plaats wil leren van je observatie. Een observatie heeft niet tot doel jouw gelijk te bewijzen.