top of page

ervaren

Innovatie boezemt vaak angst in. Angst voor het onbekende, angst voor falen, angst om zekerheden te verliezen. Laat deze schrik nu net de doodsteek zijn voor innovatie. Ervaar daarom hoe fijn het is om ook uit gefaalde projecten te leren en vier een faalfeest. Druk die angst de kop in. Bekijk je project eens vanuit een andere situatie. Je zal snel merken dat je zonder angsten ook meer openstaat voor verse ideeën. 

​​

Startup

Angstreductie

Wat:

Iedereen is ooit wel eens angstig geweest. De oorzaken hiervoor kunnen vrij divers van aard zijn: angsten gerelateerd aan het werk, aan school, aan familierelaties, relaties met vrienden of anderen. Je kan ook al angst ervaren hebben wanneer er een heel specifieke en concrete aanleiding was. Hoogtevrees en angst voor kleine ruimtes zijn bekende voorbeelden. Maar wat als je bang bent om belangrijke beslissingen of stappen te nemen als ondernemer? Afhankelijk van de soort angst en de gradatie kan schrik verlammend werken en kan het je functioneren volledig belemmeren. En dat is ook best lastig als je ondernemer bent en voor moeilijke beslissingen staat…

 

Angst manifesteert zich op drie manieren: op cognitief vlak (met betrekking tot je gedachten), op conatief vlak (met betrekking tot je handelen of het achterwege blijven daarvan) en op lichamelijk vlak (de fysieke uitingen van angst).

 

De tool Angstreductie is er in de eerste plaats voor individuen en gaat dan ook uit van persoonlijke begeleiding. Na het vaststellen van de factoren die angstgevoelens, spanning, stress en potentieel ook verlamming veroorzaken, wordt er gekeken hoe je dit als ondernemer het beste kan overwinnen.

 

Tijdsduur:

Je angsten overwinnen doe je echt niet in een handomdraai. Reken op een aantal sessies, afhankelijk van je situatie, om je angst te definiëren en het hoofd te kunnen bieden.

 

Hoe:

Deze tool wordt aangeboden in de vorm van een workshop, gevolgd door individuele oefeningen.

Gevorderden

Wat als...

Wat:

‘Wat als’ is een projectietechniek die deelnemers ertoe aanzet om anders te gaan denken in een daartoe vooraf gedefinieerde context. En met ‘anders’ bedoelen we ook echt: weg van de platgetreden paden.

 

Tijd:

Kan altijd worden georganiseerd, wanneer de situatie daarom vraagt.

 

Setting:

Vorm en inrichting van een workshop.

 

Hoe:

De ‘Wat als’-oefening vindt plaats in workshopvorm. Als voorbeeld nemen we een groep van ongeveer 10 deelnemers. Deel ze in in drie groepen en geef elke groep een andere vraag om over na te denken. Om het denkproces te versnellen, kan je de tijdsduur eventueel beperken (bvb. 7 minuten afgemeten denktijd per vraag). Na afloop delen de deelnemers hun antwoorden met de andere groepen.

Als voorbeeld geven we deze startsituaties mee:

  • Onze onderneming heeft nieuwe ideeën nodig om de toekomst veilig te stellen. Wat als het nu 2060 was? Hoe zou jij dan handelen als je vrijheid hierin niet beperkt werd?

  • Wat als je volledig bankroet en dakloos was? Hoe zou je daarmee omgaan?

  • Wat als je lotto gewonnen had en je kon al het geld spenderen dat je wou?

  • Wat als je geen enkele vorm van angst kende? Hoe zou je dan handelen? Wat zou je willen doen of verwezenlijken?

​

Wat:

Innoveren betekent dat je mag en kan falen. In veel ondernemingen en op persoonlijk vlak staat falen helaas echter maar al te vaak gelijk aan negatieve gevoelens. Zij die faalden krijgen al vlug te maken met vertrouwensverlies, schaamtegevoelens of ervaren zelfs angst om aanzien te verliezen.

 

Bij het ‘Faalfeest’ wordt er echter een omgeving gecreëerd waarbij falen een geïntegreerd én aanvaard onderdeel is van het innoveren. Een blunder is net een bijzonder goede leermeester; gebruik de faalervaring en -kennis daarom als waardevolle managementtool.

 

Wanneer:

Na elk falen of op ingebouwde, georganiseerde tijdstippen

 

Setting:

Formele setting (bvb. in formele vergaderingen), via interne kanalen of zelfs via een Wall of Fail.  

 

Hoe:

Vier het ‘Faalfeest’ in het openbaar. Maak van deze ervaring een ideeëncentrum waarbij de  faallessen die geleerd werden als kennistools gebruikt worden. Cultiveer een omgeving waarin proberen en falen samen kunnen gaan, waarin experimenten geapprecieerd worden. Als iedereen bang is om te falen, dan zullen er nooit nieuwe ideeën gesuggereerd of uitgetest worden.

 

Wees eerlijk en open. Het vieren van een faalfeest betekent dat je aangeeft dat je, ondanks de begane blunder, waardevolle lessen en inzichten sprokkelde voor de toekomst. Een faalfeest is daarom geen heksenjacht maar een open zoektocht naar verbetering en bijsturing. Dat kan alleen als iedereen open en eerlijk is en niemand bang is voor de persoonlijke consequenties van het falen (die trouwens in de context van het faalfeest niet bestaan).

​

 

Expert

Faalfeest

Gevorderden
Expert
Startup
bottom of page